SA&S vijf jaar actief

Het Samenwerkingsverband Auteursrecht en Samenleving, kortweg SA&S, werd in 2011 opgericht, en is nu goed vijf jaar actief. Tijd dus voor een nieuwe look en website.

Op de vernieuwde website presenteert SA&S zichzelf en zijn leden. We zoomen in op relevante thema’s en spelen sneller in op actuele ontwikkelingen via onze blog. Zo trachtten we niet enkel onze leden, maar alle cultuur-, onderwijs- en erfgoedinstellingen te informeren en hun kennis over het auteursrecht en het fair gebruik ervan te versterken.

De voorbije jaren zijn er nieuwe leden bijgekomen: naast de stichtende leden Bibnet (nu CultuurConnect), FARO en VVBAD/Luisterpuntbibliotheek heeft de VLUHR zich aangesloten namens alle universiteiten en hogescholen, en werden ook VIAA, Lukasweb en OKO lid. De visie en doelen van SA&S zijn de voorbije jaren altijd dezelfde gebleven: de leden juridisch ondersteunen, opkomen voor de belangen van de gebruikers en de instellingen die staan voor het publieke domein, en het bevorderen van dialoog met andere belanghebbenden in het domein van het auteursrecht. Daartoe laten we ons nu al vijf jaar bijstaan door advocaat Joris Deene, gespecialiseerd in auteursrecht en andere intellectuele eigendomsrechten. Hij heeft zich in deze vijf jaar over heel veel dossiers en thema’s gebogen zoals reprografie, leenrecht, verweesde werken, hergebruik van overheidsinformatie, privacy, en natuurlijk ook de lopende hervorming van het auteursrecht op het Europese niveau. Dankzij SA&S konden heel wat instellingen en organisaties geholpen worden met vragen en problemen bij de toepassing van het auteursrecht.

SA&S is sinds 2015 ook lid van Copyright for Creativity (C4C). Samen met C4C en onze internationale partners volgen we actief de Europese beleidsontwikkelingen over auteursrecht op. De lopende copyright reform van de Europese Commissie staat daarbij hoog op de agenda. Omdat internationale samenwerking rond ‘copyright’ heel belangrijk is hebben we ook een Engelstalig luik op onze website.

Het samenwerkingsverband wil graag nieuwe leden aantrekken om de representativiteit van het samenwerkingsverband te versterken. Het belang van de gebruiker en van het publieke domein blijft daarbij voorop staan. Wil u meer informatie over onze werking, of wil u lid worden, neem dan snel contact met ons op!

(1/10/2016)

Share